Samostan i župa sv. Franje Imotski

Switch to desktop

Gospa od Anđela

I ove je godine u Imotskom svečano proslavljena svetkovina Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine. Nakon devetodnevne priprave u subotu 2. kolovoza u crkvi sv. Franje slavljene su mise u 7 i 10.30 sati, a središnje je slavlje započelo u 18 sati procesijom od crkve sv. Franje do imotske tvrđave Topane, do spomenika poginulim braniteljima, gdje je euharistijsko slavlje predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit. Procesiju je animirao fra Kristian Stipanović, gvardijan i župnik, a glazbeno su je popratili članovi HPO Gradska glazba Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.


U euharistijskom slavlju u koncelebraciji s o. nadbiskupom bilo je 20 svećenika, a ceremonisti u slavlju bili su fra Zoran Kutleša i fra Ivan Vuletić, župni vikari Imotskog. I ove je godine pjevanje na središnjem slavlju animirao veliki zbor sastavljen od župnih zborova župa imotskoga samostanskog okružja, pod ravnanjem Maje Biočić i s. Sofije Vuković.
U propovijedi je o. nadbiskup povezao korijene proslave Gospe od Anđela u Imotskom s Porcijunkulom, crkvicom Marije Anđeoske u Asizu, u kojoj je sv. Franjo imao viđenje Isusa i Marije te isprosio od Gospodina porcijunkulski oprost. Mons. Barišić naveo je riječi sv. Franje fratrima da uvijek budu prisutni na tom mjestu jer je ono za čitav Red sveto mjesto. Danas se mala crkva Marije Anđeoske nalazi unutar velike bazilike. I mi danas gradimo veliku životnu baziliku, u čijem središtu treba biti ono što je za nas sveto, a to su brak i obitelj. O. nadbiskup potaknuo je sve prisutne vjernike, a osobito bračne drugove da njeguju kulturu međusobne komunikacije, ali iznad svega da budu ljudi molitve. Naime, po molitvenom zajedništvu s Bogom preobražavamo se u anđele na zemlji, koji odražavaju Božju ljepotu i ljubav u svijetu.
Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio o. gvardijan čestitavši svima svetkovinu Gospe od Anđela i zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovogodišnja svetkovina zaštitnice Imotskog i Imotske krajine proslavi na svečan i dostojanstven način.

 

FOTOGALERIJA

Samostan i župa sv. Franje - Imotski

Top Desktop version

Facebook