Samostan i župa sv. Franje Imotski

Switch to desktop

Župne vijesti

Filmska verzija Imotske Muke

2019 04 25 144400Naknadno uređena i dodatno producirana verzija snimke "Žive slike muke Isusove".

. . .

Ažurirano Četvrtak, 25. travnja 2019.

Hitovi: 287

Snimka prikaza "Žive slike muke Isusove"

Muka2019Za sve vas koji želite pogledati imotsku Muku postavili smo snimak cijelog prikaza na Youtube.

 

.

.

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Hitovi: 540

Dramski prikaz "Muke Gospodina našega Isusa Krista"

Plakat MukaImotska Muka odigrava se ove godine 20. put od 1998. godine, kada je prvi put izvedena.
Ove se godine, uz veliku zahvalnost za njegov doprinos, opraštamo od glavnog glumca Tomislava Martića kojega smo 18 puta gledali u ulozi Isusa. Sve ove godine Tomislav je bio jedini profesionalac u izvedbi Muke, a nasljeđuje ga naš sugrađanin Ivan Šabić kojemu je ovo prva glumačka uloga. S novim glumcem u glavnoj ulozi Muka 2019. postaje u cijelosti amaterska i imotska.
U projekt je uključeno oko 450 kostimiranih sudionika (glumci, pjevači, statisti...) pod redateljskom palicom Sanje Bago.

Ažurirano Subota, 06. travnja 2019.

Hitovi: 925

Put križa za mlade

Put kriza za mlade 10

 Svake se godine u Imotskom na četvrtu korizmenu nedjelju održi križni put za mlade Imotske krajine. Povorka ide iz crkve sv. Frane ulicama grada do imotske tvrđave Topane, do spomenika poginulim braniteljima.

Ažurirano Nedjelja, 31. ožujka 2019.

Hitovi: 598

Opširnije...

Obnova okvira slike Gospe od Zdravlja

Prošli je tjedan u Split na restauraciju odvezen srebrno-drveni okvir slike Gospe od Zdravlja. Tu smo sliku, koju je 1738. samostanu darovao fra Filip Grabovac, obnovili prije 10 godina. Budući da je okvir slike dosta oštećen, odlučili smo i njega obnoviti. Troškovi su obnove 58.500,00 kn, a radove će izvesti tvrtka Kvinar iz Podstrane kod Splita. Pozivamo sve vas, dragi vjernici, da prema svojim mogućnostima novčanim prilozima pomognete obnovu okvira slike Gospe od Zdravlja.

 

 

Blagdan Gospa od Zdravlja potječe iz Mletačke republike nakon što je u 16. stoljeću na zagovor Gospe prestala epidemija kuge. Vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della Salute u Veneciji, a iz Venecije se štovanje proširilo na naše krajeve.

Slika Gospe od Zdravlja u imotskoj crkvi je uspjela kopija Madonne della Salute iz crkve u Veneciji, a krasi mramorni Gospin oltar izrađen u radionici Pavla Bilinića u Splitu kojeg je svojoj crkvi darovao prof. don Nikola Ivanović. Sliku je kao poklon crkvi prigodom prenosa starodrevnog imotskog samostana u slobodni grad Imotski poslao iz Venecije 1738. godine književnik i narodni mučenik fra Filip Grabovac (1697.-1749.) koji je umro na otočiću Santo Spirito u venecijanskoj luci. Fra Filip Grabovac osuđen je na doživotnu robiju u Veneciji radi svoje knjige “Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga ali arvackoga” izdane 1747. godine, a jedan rijetki primjerak prohibirane knjige od samo 6 spašenih od paljenja čuva se u imotskom samostanu.

Gvardijan fra Felicije Luetić dao je 1864. godine za Gospinu sliku izraditi krasan srebrni okvir, majstorski rad umjetničke radionice u Brescii po nacrtu izrađenom u Veneciji, a koji se čuva u samostanu. Prva misa na Gospinom oltaru rečena je na Malu Gospu 1903. godine.

Ažurirano Nedjelja, 24. veljače 2019.

Hitovi: 361

Klapski koncert „Radujte se, narodi“

U nedjelju 16. prosinca u 19 sati u crkvi sv. Frane bit će prigodni klapski koncert „Radujte se, narodi“ na kojem će nastupiti ženske klape Neviste i Galluna iz Imotskog i KUD Salona iz Solina te muške klape Sv. Mihovil iz Prološca, Zvizdan iz Posušja, Žmul iz Omiša, Pasika iz Kostanja i Bratovština sv. Stjepana iz Gorice.

Ažurirano Nedjelja, 16. prosinca 2018.

Hitovi: 341

Smotra dječjih zborova

U Franjevačkom samostanu sv. Frane u Imotskom u subotu 10. studenoga održana je smotra dječjih zborova imotskoga samostanskog okružja. U smotri je sudjelovalo oko 300 djece iz dječjih zborova Imotskog, Lovreća, Podbablja, Prološca, Runovića, Studenaca, Vinjana i Zmijavaca, u pratnji svojih voditelja i župnika.

Ažurirano Subota, 10. studenog 2018.

Hitovi: 402

Opširnije...

Proslava Sv. Franje Asiškog

U četvrtak 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina Sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana. Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom koju je animirao gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, a sviranjem su je pratili članovi HPO Gradska glazba Imotski, predvođeni kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.

Ažurirano Nedjelja, 07. listopada 2018.

Hitovi: 999

Opširnije...

Duhovna obnova za OFS i Uočnica Sv. Franje

U imotskom samostanskom okružju svake se godine uoči Sv. Franje od 1. do 3. listopada održi duhovna obnova za Franjevački svjetovni red (OFS) Imotske krajine. U 17 sati bude molitva Večernje, a zatim razmatranje, nakon čega se članovi OFS-a uključe u devetnicu.

Ažurirano Petak, 05. listopada 2018.

Hitovi: 798

Opširnije...

Dan mučenika Provincije

Na posljednjem kapitulu imotskoga samostanskog okružja određeno je da se u tom okružju Dan mučenika Provincije obilježi u nedjelju 23. rujna.
Sveta misa za fratre Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću slavljena je u crkvi sv. Frane u Imotskom u 19 sati, a predvodio ju je fra Mladen Prolić, župnik Runovića. U koncelebraciji su bili gvardijan fra Kristian Stipanović i još sedmorica svećenika. Na početku je slavlja fra Jozo Grbavac pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.

Ažurirano Nedjelja, 23. rujna 2018.

Hitovi: 436

Opširnije...

Samostan i župa sv. Franje - Imotski

Top Desktop version

Facebook