Samostan i župa sv. Franje Imotski

Switch to desktop

Župne vijesti

Proslava Sv. Franje Asiškog

IM Sv.Franjo 2019 05U petak 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina Sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana.
Jutarnje mise u 7 i 9 sati predvodili su fra Jakov Udovičić i fra Jozo Grbavac. U 10:15 djeca Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“ nastupila su u prigodnom programu povodom svetkovine Sv. Franje i Dana škole.
Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom koju je animirao gvardijan i župnik fra Kristian Stipanović, uz sviranje Gradske glazbe Imotskog, predvođene kapelnikom prof. Ivanom Glibotom Crnim.
Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Velimir Bagavac, župni vikar Drinovaca, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana, vikara Provincije fra Zorana Kutleše i još šestorice svećenika. Pjevanje na misi animirao je župni zbor Imotskog pod ravnanjem s. Sofije Vuković i Anđelka Nikolića.
Na kraju misnog slavlja prisutne je vjernike pozdravio o. gvardijan, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu Sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji te djelatnicima i učenicima Osnovne škole „Josip Vergilij Perić“, koja na Sv. Franju slavi svoj dan.
Poslije euharistijskog slavlja članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) iz Imotskog pripremili su ispod samostanskog cedra zakusku za svoje goste iz drugih bratstava OFS-a imotskoga samostanskog okružja i framaše iz Imotskog.

 

FOTOGALERIJA

Ažurirano Petak, 04. listopada 2019.

Hitovi: 197

Sv. Franjo - uočnica i obred preminuća

IM Uocnica Sv.Franje 2019 04Na zadnju večer devetnice sv. Franji u četvrtak 3. listopada u 19 sati u Imotskom je slavljena svečana misa uočnica koju je predvodio fra Velimir Bagavac, župni vikar Drinovaca, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića, vikara Provincije fra Zorana Kutleše i još šestorice svećenika.
Nakon svete mise fratri iz samostanskog okružja u zajedništvu s ostalim vjernicima slavili su Obred preminuća sv. Franje. Na kraju obreda, koji je predvodio gvardijan, prisutni su vjernici mogli iskazati štovanje moćima sv. Franje.
Nakon Obreda preminuća u crkvi sv. Franje s početkom u 21:30 bilo je bdijenje kao završna duhovna priprema vjernika za svetkovinu Serafskog oca.

Od 1. do 3. listopada u samostanu je održana trodnevna duhovna obnova za Franjevački svjetovni red imotskoga samostanskog okružja, što su predvodili fra Velimir Bagavac i fra Josip Mioč, župnik Drinovaca.

 

Ažurirano Srijeda, 09. listopada 2019.

Hitovi: 130

Proslavljena svetkovina Gospe od Anđela

GoA2019 05Svetkovina Gospe od Anđela, zaštitnice grada Imotskog i cijele Imotske krajine, svečano je proslavljena u petak 2. kolovoza središnjim euharistijskim slavljem kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Na prigodnom oltaru postavljenom na imotskoj tvrđavi Topani podno spomenika poginulim braniteljima, u koncelebraciji je bilo dvadesetak svećenika predvođenih dekanom Imotskog dekanata i župnikom župe sv. Franje – Imotski fra Kristianom Stipanovićem.

Ažurirano Petak, 02. kolovoza 2019.

Hitovi: 296

Opširnije...

Hodočašće duhovnih zvanja Imotske krajine na prvi dan devetnice Gospi od Anđela

IM 1.dan devetnice GoA 2019 06U srijedu 24. srpnja u Imotskom je počela devetnica Gospi od Anđela, zaštitnici Imotskog i Imotske krajine. Svaki dan devetnice zavjetni je dan pojedinih dijelova imotske župe te ujedno hodočasnički dan neke od župa imotskoga samostanskog okružja. Tradicionalno je prvi dan devetnice zavjetni dan Vujčića i Adžija, a prvi su hodočastili Gospi od Anđela vjernici iz Prološca. Ujedno je na prvi dan devetnice bilo hodočašće i susret duhovnih zvanja Imotske krajine.
U 18 sati u samostanskoj dvorani razmatranje svećenicima i časnim sestrama održao je prof. dr. don Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Zagrebu. U 18:30 krunicu pred slikom Gospe od Anđela u crkvi sv. Frane predvodio je fra Zoran Kutleša, vikar Provincije Presvetog Otkupitelja. Nakon pobožnosti uslijedila je procesija redovnika, redovnica i svećenika kao uvod u misno slavlje koje je predvodio don Ivan uz koncelebraciju fra Zorana, imotskog gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još 26 svećenika. U misi je sudjelovalo 19 redovnica, jedan časni brat, bogoslov i postulant, a pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Prološca pod ravnanjem s. Terezine Bašić.
Poslije mise bilo je fotografiranje na ispred crkve, nakon čega se susret nastavio večerom i druženjem pod šatorom kod samostanskog cedra.

Ažurirano Srijeda, 17. srpnja 2019.

Hitovi: 192

Opširnije...

Filmska verzija Imotske Muke

2019 04 25 144400Naknadno uređena i dodatno producirana verzija snimke "Žive slike muke Isusove".

. . .

Ažurirano Četvrtak, 25. travnja 2019.

Hitovi: 374

Snimka prikaza "Žive slike muke Isusove"

Muka2019Za sve vas koji želite pogledati imotsku Muku postavili smo snimak cijelog prikaza na Youtube.

 

.

.

 

 

Ažurirano Ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Hitovi: 660

Dramski prikaz "Muke Gospodina našega Isusa Krista"

Plakat MukaImotska Muka odigrava se ove godine 20. put od 1998. godine, kada je prvi put izvedena.
Ove se godine, uz veliku zahvalnost za njegov doprinos, opraštamo od glavnog glumca Tomislava Martića kojega smo 18 puta gledali u ulozi Isusa. Sve ove godine Tomislav je bio jedini profesionalac u izvedbi Muke, a nasljeđuje ga naš sugrađanin Ivan Šabić kojemu je ovo prva glumačka uloga. S novim glumcem u glavnoj ulozi Muka 2019. postaje u cijelosti amaterska i imotska.
U projekt je uključeno oko 450 kostimiranih sudionika (glumci, pjevači, statisti...) pod redateljskom palicom Sanje Bago.

Ažurirano Subota, 06. travnja 2019.

Hitovi: 1016

Put križa za mlade

Put kriza za mlade 10

 Svake se godine u Imotskom na četvrtu korizmenu nedjelju održi križni put za mlade Imotske krajine. Povorka ide iz crkve sv. Frane ulicama grada do imotske tvrđave Topane, do spomenika poginulim braniteljima.

Ažurirano Nedjelja, 31. ožujka 2019.

Hitovi: 658

Opširnije...

Obnova okvira slike Gospe od Zdravlja

Prošli je tjedan u Split na restauraciju odvezen srebrno-drveni okvir slike Gospe od Zdravlja. Tu smo sliku, koju je 1738. samostanu darovao fra Filip Grabovac, obnovili prije 10 godina. Budući da je okvir slike dosta oštećen, odlučili smo i njega obnoviti. Troškovi su obnove 58.500,00 kn, a radove će izvesti tvrtka Kvinar iz Podstrane kod Splita. Pozivamo sve vas, dragi vjernici, da prema svojim mogućnostima novčanim prilozima pomognete obnovu okvira slike Gospe od Zdravlja.

 

 

Blagdan Gospa od Zdravlja potječe iz Mletačke republike nakon što je u 16. stoljeću na zagovor Gospe prestala epidemija kuge. Vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della Salute u Veneciji, a iz Venecije se štovanje proširilo na naše krajeve.

Slika Gospe od Zdravlja u imotskoj crkvi je uspjela kopija Madonne della Salute iz crkve u Veneciji, a krasi mramorni Gospin oltar izrađen u radionici Pavla Bilinića u Splitu kojeg je svojoj crkvi darovao prof. don Nikola Ivanović. Sliku je kao poklon crkvi prigodom prenosa starodrevnog imotskog samostana u slobodni grad Imotski poslao iz Venecije 1738. godine književnik i narodni mučenik fra Filip Grabovac (1697.-1749.) koji je umro na otočiću Santo Spirito u venecijanskoj luci. Fra Filip Grabovac osuđen je na doživotnu robiju u Veneciji radi svoje knjige “Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga ali arvackoga” izdane 1747. godine, a jedan rijetki primjerak prohibirane knjige od samo 6 spašenih od paljenja čuva se u imotskom samostanu.

Gvardijan fra Felicije Luetić dao je 1864. godine za Gospinu sliku izraditi krasan srebrni okvir, majstorski rad umjetničke radionice u Brescii po nacrtu izrađenom u Veneciji, a koji se čuva u samostanu. Prva misa na Gospinom oltaru rečena je na Malu Gospu 1903. godine.

Ažurirano Nedjelja, 24. veljače 2019.

Hitovi: 422

Klapski koncert „Radujte se, narodi“

U nedjelju 16. prosinca u 19 sati u crkvi sv. Frane bit će prigodni klapski koncert „Radujte se, narodi“ na kojem će nastupiti ženske klape Neviste i Galluna iz Imotskog i KUD Salona iz Solina te muške klape Sv. Mihovil iz Prološca, Zvizdan iz Posušja, Žmul iz Omiša, Pasika iz Kostanja i Bratovština sv. Stjepana iz Gorice.

Ažurirano Nedjelja, 16. prosinca 2018.

Hitovi: 400

Samostan i župa sv. Franje - Imotski

Top Desktop version

Facebook